Stichting Waterplant

D'n Bart Waterplanten

Gerealiseerde projecten

2021 Kienehoef

Uitdaging:

De Kienehoef is een waterpark waar de Helden van Kien bezig zijn met het aanleggen van een waterplantmoestuin. In hun restaurant willen ze waterplanten op de menukaart zetten. Stichting Waterplant heeft geadviseerd in plantenkeuze en de plaatsing van de eerste waterplantjes gerealiseerd.

2020 Soerendonk - Rioolwaterzuivering

Uitdaging: Volle beplanting creëren in een doorstroomgebied.

Dit is een rioolzuivering van waterschap De Dommel. Dit is in het kader van een project van de Europese Unie. De EU wil stimuleren dat er meer gebruik gemaakt gaat worden van milieuvriendelijke bouwmaterialen. Als ze volgroeid zijn na een jaar worden ze geoogst en verwerkt als bouwmateriaal.

2014 Leersem in Overberg - Zwemvijver

Uitdaging: Beplanting aansluiten op de smaak van de eigenaar.

De eigenaar heeft deze zwemvijver zelf gemaakt met advies van Stichting Waterplant. De Stichting heeft nog jaren onderhoud gepleegd aan deze vijver.
De vijver is heel groot en ligt direct aan het woonhuis. Langs alle randen zitten stijgers waarvan je in het water kan springen. Het ondiepe stuk, waar alle zuurstofplanten in staan, is wel 4 meter breed en 15 meter lang. Door deze flinke oppervlakte aan planten wordt het water goed gezuiverd.

2010 Handel - Zwemvijver

Uitdaging: Natuurlijke kringloop ontwerpen op grote schaal.

Dit is een vijver 25 bij 10 meter; het grootste zeil dat verkrijgbaar was. De groei van planten op de rand was veelvuldig. Wij hebben deze planten na uitdunnen nog op veel plekken kunnen plaatsen. Daardoor brachten we ook een gezonde bacteriëncultuur over naar nieuwe projecten. De aanleg van een natuurzwembad is in aanleg goedkoper dan een gewoon zwembad. Tevens is het milieu vriendelijk, omdat je geen chemicaliën nodig hebt als chloor of andere middelen. De planten doen al het werk en maken het water levensvatbaar.

2007 Amsterdam Geuzenveld - Oeverbedekking

Uitdaging: Veelheid aan wegwerp afval door mensen.

In het Eendrachtspark hebben we een 5 kilometer lange oever beplant met waterplanten op kokosmatten. Het was een drie jaar lang durend project. Naar mate de bouw vorderde, konden wij weer een stuk beplanten. Door het vele afval waren er veel ratten en eenden aanwezig die schade brachten aan de beplanting.

2002 Huizen Naarden - Beplanting Oevers

Uitdaging: Tegengaan van nieuwe rietbegroeiing.

De eigenaar had een sloot verlegd en wij hebben daar de oevers van beplant. Het was een water van 3 km lang met planten in water en op de oevers. Wij hebben dit water 10 jaar lang onderhouden. Door het snel groeiende riet moesten we oplossingen verzinnen om ruimte te creëren zodat andere beplanting zich kon ontwikkelen op de oevers.

2002 Handel - Natuurvijver

Uitdaging: Werken met het hoogteverschil in het water.

Deze vijver is gebouwd om als voorbeeld te fungeren. Het was een vijver met een mooie balans. Er stonden veel leuke plantjes in. Omdat het op zandgrond zat was het waterverschil tussen de zomer en winter vaak wel 2 meter. Daarmee moest rekening gehouden worden met de keuze van planten.